Kovo 23-ioji – „SoDros“ darbuotojų profesinė diena

 

01-60 (2)

Socialinė apsauga, socialinių garantijų užtikrinimas – kiekvienos valstybės pareiga žmonėms. Valstybiniu socialiniu draudimu Lietuvoje rūpinasi Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, visiems žinoma, kaip „Sodra“.

Lietuvoje socialinis draudimas savo istoriją skaičiuoja nuo 1926 m. kovo 23 d., kai tuometis šalies Prezidentas Aleksandras Stulginskis pasirašė Vyriausiosios socialinio draudimo valdybos įstatymą.

Valstybinio socialinio draudimo sistemą sunaikino sovietinė, valstybės lėšomis finansuojama socialinio aprūpinimo sistema.

Atkūrus Nepriklausomybę, 1990 m. socialinės apsaugos sistema buvo pertvarkyta. Socialinis aprūpinimas buvo išskirtas į atskiras socialinės globos bei rūpybos ir valstybinio socialinio draudimo sritis, turinčias atskirus finansavimo šaltinius – biudžetus. Socialiniam draudimui įkurtas Valstybinio socialinio draudimo fondas, trumpiau vadinamas „Sodra“.

Lietuvos valstybinio socialinio draudimo sistema pagrįsta solidarumo principu – mokėdami įmokas dirbantys žmonės užtikrina išmokas pensininkams, ligoniams, neįgaliesiems, bedarbiams, mažylius auginantiems tėvams.

Taigi, pagrindinė „Sodros“ funkcija – kompensuoti prarastą darbo užmokestį, surenkant valstybinio socialinio draudimo įmokas ir skiriant bei mokant pensijas ir kitas išmokas. „Sodros“ tikslas – užtikrinti stabilias pajamas žmogui, kuris dėl susiklosčiusių aplinkybių ar sulaukęs senatvės negali pats užsidirbti.

Kasmet kovo 23-iąją socialinio draudimo darbuotojai mini savo profesinę dieną, nors ji vis dar neįrašyta į kalendorių.

20171219_193639 (2)Valstybinio socialinio draudimo profesinė diena – ne tik „Sodros“ darbuotojų šventė. Ta proga sveikinimai skiriami ir darbdaviams, apdraustiesiems bei visiems „Sodros“ partneriams, dalyviams, be kurių socialinio draudimo sistema negalėtų funkcionuoti ir vykdyti savo misijos – užtikrinti socialines garantijas tiems, kam to labiausiai reikia.

Taigi, profesinės socialinio draudimo darbuotojų dienos proga dėkodamas už bendradarbiavimą, sveikinu ne tik visus „Sodros“ esamus ir buvusius kolegas, ypatingą padėką skirdamas Alytaus skyriaus kolektyvui, kasdien nuoširdžiai ir kruopščiai dirbančiam Alytaus, Druskininkų, Prienų, Lazdijų, Varėnos krašto žmonėms – 200 valstybės tarnautojų bei specialistų, kurie kasdien aptarnauja ir konsultuoja per 82 tūkst. pensininkų ir daugiau nei 46 tūkst. kitų išmokų gavėjų.

Dėkoju už solidarumą ir visų mūsų šventės proga sveikinu daugiau kaip 20 tūkst. draudėjų ir

 beveik 53 tūkst. apdraustųjų, nuo kurių indėlio priklauso, kad žmonės laiku gauna visas išmokas.

Ypač norėčiau padėkoti pavyzdingiausiems mūsų draudėjams, svariai papildantiems „Sodros“ biudžetą ir motyvuojantiems savo darbuotojus darbo užmokesčiu – bendrovėmis „Alkesta“, „Celsis“, „Snaigė“, mašinų gamyklai „Astra“, „Stora Enso Lietuva“, „Stronglasas“, „Vita Baltic International“, „Stalių gaminiai“, „Lankava“, „Tobis“, „Birštono mineraliniai vandenys“, „Gevalda“, „Azarto technika“, „Dzūkijos mediena“, „Eglės sanatorija“.

Ačiū ir žiniasklaidos priemonėms, kurios visuomenę supažindina su svarbiausiomis socialinio draudimo naujovėmis ir taip prisideda prie mūsų visų gerovės.

 

VSDFV Alytaus skyriaus direktorius Valerijus Vencius