Verta pasimokyti iš Suomijos

3

Gegužės 4-12 dienomis devyni Alytaus Panemunės, Likiškėlių ir „Volungės“ progimnazijų pedagogai dalyvavo programos„Erasmus+“ KA1 projekte „Inovatyvios patirties perėmimas siekiant pagerinti ugdymo kokybę Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose“. Pasisemti patirties pedagogai vyko į Suomiją, kurios švietimo sistema yra dažnai pateikiama kaip pavyzdys, kuriuo turėtų sekti kiekviena valstybė.
10Kursų tema buvo „Integruotas ugdymas – globalių įgūdžių lavinimas“. Mokymus vedė lektorė iš Rumunijos Andreea Gatman, o jai talkino Suomijos švietimo atstovai (mokytojai ir mokyklų vadovai, švietimo ekspertai). Be paskaitų buvo organizuoti vizitai į mokyklas, bibliotekas, muziejus, Aalto universitetą Helsinkyje. Pedagogai su projekte dalyvavusiais Ispanijos, Serbijos, Belgijos, Italijos, Bulgarijos, Rumunijos, Graikijos, Makedonijos mokytojais diskutavo apie švietimo problemas ir sėkmes, iššūkius, ugdymo naujoves, mokinių pasiekimus, šalių švietimo sistemų panašumus ir skirtumus. Šie kursai atskleidė, kad Suomijoje tėvai ir mokiniai pasitiki švietimo sistema: tiki mokytojais, jų vykdoma ugdomąja veikla, vertinimu. Suomijoje nurodymų, kaip reikia dėstyti, sudaryti pamokas ir t. t., beveik nėra. Yra nurodomas žinių lygis, reikiami įgūdžiai ir požiūriai, bet mokytojai turi visišką laisvę, remdamiesi savo kompetencija, nuspręsti, kaip išdėstyti mokomąją medžiagą ir pasiekti norimo rezultato. Suomijoje didelis dėmesys skiriamas mokomųjų dalykų integracijai, praktinei veiklai, todėl mokiniai dažnai atlieka įvairius projektinius darbus.
5Kursuose dalyvavę pedagogai džiaugėsi, kad susipažino su naujomis ugdymo metodikomis, galėjo stebėti Suomijos mokytojų pamokas, pasisėmė idėjų, patobulino užsienio kalbų įgūdžius.
Asta Kibildienė,
Alytaus Panemunės progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė