„Volvo Lietuva“ inicijuotas projektas skatins Alytaus jaunimą susieti savo ateitį su transporto ir logistikos verslu

IMG_6414

 

UAB „Volvo Lietuva“ kartu su socialiniais partneriais pradeda renginių ciklą „Būk. Atrask. Pasirink“, kviesiantį 18-25 metų jaunuolius iš Alytaus, Klaipėdos, Radviliškio ir Joniškio susieti savo ateitį ir karjerą su transporto ir logistikos verslu, susipažinti su šiuolaikinių ir ateities sunkvežimių technologijomis, saugaus bei ekonomiško vairavimo principais. Įgyvendindama šį socialinės atsakomybės projektą įmonė taip pat prisijungė ir prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Iniciatyvai skirti renginiai vyks Alytuje, Klaipėdoje, Radviliškyje ir Joniškyje. Pirmasis renginys vyks Alytuje, bendradarbiaujant su šiame mieste veikiančiomis mokyklomis – Alytaus kolegija, Alytaus profesinio mokymo rengimo centru, Alytaus miesto bendruomenės centru, mieste veikiančiomis transporto įmonėmis.

„Mūsų tikslas – paskatinti jaunus žmones savo ateitį sieti su transporto verslu, praktiškai supažindinant juos su naujausiomis sunkvežimių technologijomis, saugiu ir ekonomišku vairavimu bei karjeros galimybėmis. Manome, kad tai ne tik sumažins nelaimingų atsitikimų skaičių kelyje, bet ir padidins jaunimo užimtumą bei motyvaciją rinktis specialybę, kuri po studijų baigimo garantuos įdomų, atsakingą ir gerai apmokamą darbą, sumažins socialinę atskirtį. Savo projektą pasirinkome įgyvendinti ne tik stambiame transporto ir logistikos verslo centre – Klaipėdoje, bet ir mažesniuose Lietuvos miestuose: Alytuje, Radviliškyje, Joniškyje“, – sakė „Volvo Lietuva“ rinkodaros vadovas Laurynas Bričkus.IMG_6392

Gegužės mėnesį vyksiančiose socialinės iniciatyvos „Būk. Atrask. Pasirink“ renginiuose visoje Lietuvoje dalyvaus iki 350 jaunuolių, kurie turės galimybę ne tik teoriškai susipažinti su naujausiomis „Volvo Trucks“ gaminamų sunkvežimių technologijomis bei teoriniais saugaus ir ekonomiško vairavimo patarimais, bet ir praktiškai išbandyti savo jėgas taupaus vairavimo simuliatoriuje.

„Tai išties graži ir prasminga iniciatyva, o labiausiai džiugina tai, kad į ją įtraukiamas ir socialiai neįsitraukęs – nesimokantis bei nedirbantis – jaunimas, – sakė Alytaus kolegijos Inžinerijos katedros vedėja I. Brazionienė. – Dauguma mūsų kolegijoje studijuojančių transporto ir logistikos verslo specialybės studentų planuoja tapti viduriniosios grandies vadybininkais, koordinuosiančiais vairuotojų darbą, bet net ir čia ypač svarbu suprasti vairuotojų darbo specifiką, įvertinti naujausiomis technologijomis aprūpintų sunkvežimių galimybes, vairuotojų gebėjimą atlikti savo užduotis ir tuo pat metu taupyti degalus bei riboti aplinkos teršimą“.

Anot Alytaus profesinio rengimo centro profesijos mokytojo Donato Marcinkevičiaus, mokykloje vairuotojo specialybės mokosi apie 150 jaunuolių ir suaugusiųjų, kurių didžioji dalis dar net nebaigę studijų atlieka praktiką Alytuje veikiančiose įmonės ir vėliau sėkmingai jose įsidarbina. D. Marcinkevičius teigia, kad nors teorinių mokymų srityje mokykla supažindina moksleivius su naujausiomis technologijomis, praktiškai prisiliesti prie pačios technikos ar patiems pabandyti vairuoti naujausią techniką galimybės yra kur kas labiau ribotos.IMG_6464

UAB „Volvo Lietuva“ iniciatyva į projektą bus įtraukiami ir socialiai neįsitraukę jaunuoliai iš Atvirų jaunimo erdvių. Pasak Alytaus miesto bendruomenės centro vadovės Loretos Trainavičienės, mieste veikiančiose atvirose jaunimo erdvėse renkasi jaunimas turintis ribotas galimybes dalyvauti socialiniame gyvenime, užsiimti norima užklasine veikla. „Dažniausiai pas mus lankosi mokyklinio amžiaus, 14-19 metų jaunuoliai, dalis kurių ateina iš socialinės atskirties arba nepasiturinčių šeimų. Dalis jų išties nėra motyvuoti planuoti savo ateitį, negalvoja apie studijas ar perspektyvas darbo rinkoje. Mūsų centre jaunuoliams sudaroma galimybė užsiimti jiems patinkančia veikla: sportu, muzika, šokiais, tačiau tuo pat metu stengiamės organizuoti įvairias švietėjiškas iniciatyvas: supažindinti juos su įdomiais žmonėmis, parodyti kitokio gyvenimo perspektyvas. Šiems jaunuoliams reikia parodyti galimybes, kurių dažnai savo kasdieniniame gyvenime jie negali patirti“, – sakė centro vadovė. Pasak L. Trainavičienės, centre besilankantys vaikinai domisi technika ir mielai dalyvaus „Volvo Lietuva“ organizuojamame renginyje: „Džiugu, kai dalies mūsų centre besilankančių jaunuolių gyvenimas susiklosto sėkmingai, jie susiranda darbą, sukuria šeimas ir integruojasi visuomenėje, todėl neabejoju, jog kuo daugiau naujų galimybių jie matys, tuo daugiau jaunų žmonių išsiverš iš socialinės atskirties ir nepriteklių rato“, – sakė L. Trainavičienė.

Šarūnas Pundzius