2017 metai Alytaus mieste

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

Savivaldos rinkimus Alytuje laimėjus visuomeniniams piliečių judėjimui, nedraugai ir priešai prognozavo tamsius laikus. Ėjo metai , bet netvarkos ir korupcijos kaip nebuvo taip ir nėra.

 Didžiausias 2017 metų Alytaus valdžios laimėjimas, kurio joks sveiko proto žmogus nenuneigs, apie 30 procentų sumažėjusi šilumos kaina. Tokio drastiško šilumos mažėjimo nebuvo niekada  per visus 27 atkurtos nepriklausomybės metus.  Kiekvienas namų ūkis per mėnesį sutaupo maždaug po 22 eurus. Jau visą šį šildymo sezoną  alytiškiai apie dideles šilumos kainas nebekalba. Nebeaktualu. Kitas didelis proveržis įvyko sutvarkant pramonės parką. Jame paruošti sklypai verslui užimami vienas po kito. Kuriasi naujos įmonės, kurdamos naujas darbo vietas. Bedarbystė mieste sumažėjo apie 2 procentinius punktus. Reikia tikėtis, kad ir sekančiais metais dėmesys pramonės parkui neatslūgs. Miesto jaunimas pagaliau sulaukė  geriausios Lietuvoje skate aikštelės.  Dešimtmečius mulkinti jaunuoliai buvo bepraradę viltį, kad Alytuje jaunimui  bus skirtas reikiamas dėmesys.  Ne mažiau svarbu ir tai, kad vaikų  lopšeliuose – darželiuose baigiami įrengti tinkami sanitariniai mazgai bei pradėti patalpų remonto darbai naikinant pelėsius ir grybelius (?!). Vėlgi dešimtmečiais šioms problemoms nebuvo tinkamo sprendimo, kol dabartinė miesto taryba susiprato ir skyrė reikiamas lėšas. Išskirtiniams metų darbams galima priskirti ir Lietuvybės centro įkūrimą  grįžusių iš emigracijos vaikams. Tai naujovė, kurią jau nusižiūrėjo ir kitos savivaldybės. 2017 metais Pramonės rajone  nutiestos naujos gatvės, palengvinusios autotransporto judėjimą neužsukant į miesto centrą. Dviračių takų tinklas plėtojamas toliau. Dviračiu  jau dabar galima pasiekti ko ne visas Alytaus vietas skirtas tiek darbui tiek ir poilsiui.

Iš aukščiausių valstybės pareigūnų lūpų 2017 metais Alytus  išgirdo ne vieną komplimentą ir gavo ne vieną apdovanojimą. Ir ne už kokius nors  abstrakčius dalykus, o už konkrečius darbus, kuriuos sėkmingai įgyvendina ir kitos savivaldybės. Nueinantys metai  miestui buvo labai sėkmingi, tad reikia tikėtis, kad ateinantys metai bus dar sėkmingesni. Mažiau pesimizmo – daugiau optimizmo  tikėkimės Geltonojo šuns metais.

„Alytaus laikas“

Nuotrauka Tomo Jaruševičiaus