,,Vanduo kitaip“ Sardinijoje

Logotipas

,,Vanduo kitaip“ – taip pavadinto  programos ,,Erasmus+“ KA2  mokyklų mainų strateginės partnerystės projekto veiklas 2018-2019 mokslo metais pradėjo įgyvendinti Alytaus Panemunės progimnazijos bendruomenė. Projektas yra finansuojamas iš „Erasmus+“ programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Lapkričio 5-9 dienomis Sassari mieste, Sardinijoje pirmąkart susitiko projekto partneriai iš Čekijos, Portugalijos, Ispanijos, Italijos, Kroatijos ir Lietuvos. Į vandens paslaptis gilinosi panemuniškės Jurgita Jaruševičienė, vyresnioji anglų kalbos mokytoja, Irma Jauneikienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, ir Miglė Jakaitė, Mingailė Miežlaiškytė, Toma Mensevičiūtė bei Ineta  Kundrotaitė, 7a klasės mokinės.

Pirmoji projekto ,,Vanduo kitaip“ diena buvo ypatinga. Po šalių ir ugdymo įstaigų, dalyvaujančių projekte, prisistatymo, projekto partneriai aptarė svarbiausius projekto klausimus, planavo tolesnes veiklas. Mūsų komandos narės Miglės Jakaitės sukurtas logotipas buvo išrinktas gražiausiu. Jis bus naudojamas projekto įgyvendinimo laikotarpiu. Nuspręsta parengti tarptautinį kalendorių panaudojant šalių partnerių mokinių, dalyvavusių konkurse ,,Vanduo – gyvybės šaltinis“, piešinius. Labai džiugu, kad piešinius projekto leidinyje  ras ir 12 mūsų mokykloje organizuoto konkurso prizininkų. Dėkojame Emilijai Baliukonytei, Smiltei Jablonskytei, Smiltei Lankelytei, Gintarei Jusaitei, Kristinai Stasionytei, Evai Kariniauskaitei, Narmintai Žemaitytei, Viliui Skokovui, Tomai Mensevičiūtei, Patricijai Romaškaitei, Miglei Jakaitei, Aronui Pileckui, savitai interpretavusiems vandens temą.

Antroji diena buvo įsimintina ne mažiau turininga veikla. Gamtos apsuptyje vyko įdomus edukacinis užsiėmimas ,,Vandens ciklas“ ir  kūrybinės dirbtuvės.
Trečioji diena – pažinties su Sardinijos salos kultūra diena. Lankėmės Santu Antine miestelyje, kuriame susipažinome su senosios Sardinijos civilizacijos palikimu-nuragais, t.y. 4 tūkst. metų senumo akmeniniais bokštais. Vėliau apžiūrėjome I-III a. romėnų termų griuvėsius ir Aragono karalystės laikų namą. Pažintį tęsėme ragaudami tradicinių salos patiekalų. Vakarop apsilankėme Šv. Kristinos nuragų komplekse ir turėjome galimybę iš arti pažvelgti į šventojo šulinio gelmes.

?

Ketvirtąją projekto dieną, kol mokytojai planavo kito mobilumo veiklas, mokiniai atliko kūrybines užduotis, sportavo ir dalyvavo pamokose. Mokytojai vėliau taip pat stebėjo organizuojamas pamokas.

Penktąją projekto dieną galima apibūdinti trimis frazėmis: kvapą gniaužiantys Sardinijos gamtos vaizdai, jaukus Algero miestas ir susitikimo su projekto partneriais paskutinės valandos, kupinos geros nuotaikos. Po to– skrydis į Romą…

Užvis geriausiai visa tai, kas vyko susitikimo metu, apibūdina mokinės: ,,Labai patiko laboratoriniai bandymai ir sportinės veiklos“ (Ineta Kundrotaitė), ,,Sužinojome įvairių įdomių faktų“ (Toma Mensevičiūtė), ,,Aplankėm daug vandens telkinių. Buvo labai smagu ir linksma, susiradom daug draugų iš kitų šalių“ (Mingailė Miežlaiškytė).

Kitas projekto ,,Vanduo kitaip“ susitikimas vyks 2019 metų vasario 25 – kovo 1 dienomis. Mokyklos komanda jau pradėjo vykdyti veiklas, kurių rezultatus pristatys projekto partneriams, susitiksiantiems Čekijoje: fiksuojami mokykloje išnaudojamo vandens rodikliai, stebimi debesys bei matuojamas kritulių kiekis.

 Be to, progimnazijoje startuoja dar 2 nauji programos ,,Erasmus+“ tarptautiniai projektai ,,Jaunieji europiečiai – kultūrinio paveldo puoselėtojai“ ir ,,Saulė, vanduo ir vėjas – apie ekologiją smagiai“, suteiksiantys mokiniams ir mokytojams įvairių kompetencijų. Džiaugiamės atsivėrusiomis galimybėmis tobulėti.

Jurgita Jaruševičienė, Alytaus Panemunės progimnazijos  vyresnioji anglų kalbos mokytoja

Irma Jauneikienė, Alytaus Panemunės progimnazijos   direktoriaus pavaduotoja ugdymui