Ketvirtadienį Senamiesčio skvere vyko paminklo Dainavos apygardos partizanams apžiūra

Miesto vadovai  ketvirtadienį apžiūrėjo Senamiesčio skvere pastatytą paminklą Dainavos apygardos partizanams. Obelisko formos paminklo viršūnę puošia stilizuotas Jogailaičių kryžius. Apatinėje postamento dalies vienoje pusėje užrašyta „Dainavos apygardos partizanams 1944-1953“, o kitoje pusėje – keturi žodžiai: „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė“. Taip pat paminklas papuoštas Vyčiu.

„Mes pasakėme, kad pastatysime tokį paminklą, kokio norės Dainavos apygardos partizanai ir buvę politiniai kaliniai ir temtiniai. Jie pasirinko šį variantą. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras skyrė finansavimą paminklo pastatymui, o mes prisidėsime su aplinkos sutvarkymu.  Kaip matome šiandieną aplinka dar nesutvarkyta, tačiau paminklas jau pastatytas ir vyksta paskutiniai jo baigiamieji darbai. Dabar reikės sutvarkyti gerbūvį  ir jį  įveiklinti, kad čia atėję žmonės galėtų prisiminti tuos, kurie kovojo už Lietuvos Nepriklausomybę ir dėl kurių šiandieną mes esame laisvi“,– apžiūros metu kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Pastatyti paminklą Dainavos apygardos partizanams užtruko 23 metus, nes nuo 1997 metų buvo svarstoma jo vieta ir projektas. 2019 metų vasarą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovai, Alytaus miesto savivaldybės vadovai, Lietuvos partizanai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, bei pilietiški alytiškiai pagaliau sutarė, kad paminklas stovės Alytaus Senamiesčio skvere.

Šiuo metu liko sutvarkyti šalia paminklo esančią aplinką t. y. įrengti apšvietimą, informacinį stendą lietuvių kalba (su galimybe nuskanuoti specialų kodą ir informaciją rasti anglų kalba), pastatyti tris suoliukus, sutvarkyti grindinį, bei pasodinti dviejų pakopų gyvatvorę. Planuojama, kad paminklo atidarymo renginys vyks 2020 m. lapkričio 20 d.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras paminklo pastatymui skyrė 44 705,38 eurus. Alytaus miesto savivaldybė projekto vykdymo  priežiūrai skyrė 1979 Eur ir 17 296,96 Eur paminklo aplinkos sutvarkymui.  Iš viso paminklo įrengimo darbai kainuos 63 987,34 eurus.

Paminklo autorius – skulptorius Gintautas Jonkus, aplinkos sutvarkymo autoriai – architektas prof. dr. Petras Grecevičius, kraštovaizdžio architektas doc. dr. Jonas Abromas. Paminklą pastatė UAB „Kisinai“ (direktorius Arūnas Beržanskas).

Komunikacijos skyriaus informacija