Siekiama atgaivinti laivybą Nemunu

????????????????????????????????????

  Alytaus miesto savivaldybėje vyko VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro inicijuotas posėdis, siekiant aptarti laivybos Nemuno upe galimybes. Susitikime dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Tautvydas Tamulevičius, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Investicinių projektų skyriaus vedėja Neringa Rinkevičiūtė, VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius, VĮ Vidaus vandens kelių direkcijos kelių ir hidrotechnikos statinių priežiūros tarnybos viršininkas Aurelijus Rimas, Valstybinio turizmo departamento, Alytaus ir Kauno apskričių savivaldybių atstovai.
Savivaldybių atstovai nusprendė, kad laivybos Nemunu klausimas yra labai aktualus. Tačiau dėl tam tikrų praktinių detalių (upės dugno tvarkymas, vandens gylis) reikalingos didelės finansinės investicijos. Nuspręsta kreiptis į Susisiekimo ministeriją ir jos atstovams pristatyti laivybos plėtojimo Nemuno upe iniciatyvą.
Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Tautvydo Tamulevičiaus, Alytaus miestui laivyba Nemunu itin svarbi, nes tai būtų dar viena regiono turizmo infrastruktūros jungtis nuo Birštono iki Druskininkų. Taip pat svarbu plėtoti laivybą ruože nuo Kauno iki Kuršių marių, nes išreiškiant verslo poziciją, pramoginės ekskursijos Nemunu yra labai patrauklios turistams.
Pasak VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktoriaus G. Skamaročiaus, prieš keletą metų buvo parengta plaukimo Nemuno upe bei jos gilinimo galimybių studija, įrengtos stacionarios ir mobilios prieplaukos, o 2015 m. lapkričio pabaigoje pasienyje su Baltarusija buvo atidarytas ir Švendubrės sezoninis upių pasienio kontrolės punktas, kuris pirmąjį plėtros etapą skirtas kirsti valstybės sieną įvairių šalių asmenims, keliaujantiems Nemuno upe baidarėmis, nedideliais kateriais ar pramoginiais laivais ir kitomis panašiomis vandens transporto priemonėmis.
„Tai įpareigoja mus kviesti bei nuo 2016 m. gegužės mėnesio priimti vandens turistus ne tik iš Gardino srities, tačiau ir atplaukiančius iš Augustavo kanalo, taip pat ir didinti vidaus plaukimo galimybes, turistų skaičių“, – kalbėjo G. Skamaročius. Posėdyje taip pat pasidalinta naujausia informacija apie plaukimą Kauno ir Birštono, Birštono ir Druskininkų atkarpomis, aptartos laivybos Nemuno upe, jos aukštupyje, nuo Gardino iki Kauno padėtis ir galimybės.

Viešųjų ryšių skyriaus informacija